Kedvezőbb lett a repi és az üzleti ajándék

2021. június 21.
Tusnádiné Ágoston Márta

Végre eljött a nyár - a járvány is visszaszorult -, így tervezhetünk újra kapcsolatépítő üzleti eseményeket, ráadásul kedvezőbb adózás mellett.

A 218/2021. (VI.09.) Kormányrendelet értelmében 2021. június 10-től 2021. december 31-ig csak 15% szja-t kell fizetni a reprezentációs költség és üzleti ajándék után.

Mit jelent ez?

Korábban a repi 118%-a után kellett fizetni 15% szja-t és 15,5% szochot. Így összesen 36% adó terhelte a repi költséget (ugyanígy adózott az üzleti ajándék is).

Július 10-től a repi 118%-a után csak 15% szja-t fizetni, ami így 17,7% adó terhet jelent. Ha figyelembe vesszük a költség elszámolás hatására keletkező 9% társasági adót is, akkor a repi teljes összegére vetítve 7,1% az adóteher. Ez előrelendítheti az üzleti célú vendéglátásokat, reprezentációs célú rendezvényeket, csapatépítéseket, üzleti ajándékozást. Viszont a kedvezmény csak 2021. december 31-ig él!

Mi minősül reprezentációnak és üzleti ajándéknak?

Az Szja törvény 3.§ szerinti meghatározást kell néznünk:

26. *  Reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) azzal, hogy az előzőek nem minősülnek reprezentációnak, ha a juttatásra vonatkozó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási hely és idő, a tényleges szakmai, illetve hitéleti program és a szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható.

27. *  Üzleti ajándék: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány).

A reprezentációnál figyelembe kell venni, hogy nem minősül repinek az olyan utazás, amelyre vonatkozó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási idő, a tényleges szakmai és szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján, akár közvetve is megállapítható, hogy az utazás csak látszólagosan hivatali, üzleti.

SZÉP kártya

A SZÉP kártya 2021. év végéig szocho mentes marad, így ezt is csak a 15% szja terheli. Ez a kedvezmény sajnos nem érinti a KIVA szerint adózókat. A 318/2021 (VI.09.) Kormányrendelet szerint a SZÉP kártya rekreációs keretösszeg 2021. év végéig továbbra is 800 eFt. Mivel elvben jövőre visszáll az Szja törvény szerinti 450 eFt rekreációs keretösszeg, fontos, hogy az év figyelésekor a juttatás (utalás) időpontját kell figyelembe venni.

Egyéb  természetbeni juttatások

A fentieken kívül a többi természetbeni juttatás, cafetéria adózása nem változott. Azaz a kifizetőt terhelő adóteher

  •     a béren kívüli juttatások után összességében 30,5%,
  •     az egyes meghatározott juttatások után pedig 36%.

Amennyiben bármi kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, kérjük keressen minket bizalommal.