Féléves zárás / áttekintés a szabadság után

2017. augusztus 07.
Tusnádiné Ágoston Márta

Gyorsan eltelt a szabadság, de még gyorsabban visszacsöppentünk a feladatok listájába. Egy hét után el is halványul a pihenés emléke. Ismerős az érzés? Segítek összeszedni a teendőket a féléves záráshoz, és látni fogja milyen gyorsan és hatékonyan túl leszünk az egyeztetésen

Itt az ideje áttekinteni a cégek féléves / negyedéves eredményeit. Ha most átnézzük a könyvelést, akkor év végére nem tornyosul a nyakunkba a teljes éves könyvelés egyeztetése. Aki pedig havonta zárja az eredményt, jól tudja, hogy milyen fontos a hatékony munkavégzés a lehető legkisebb időráfordítás mellett.

Például remek alkalom az adófolyószámla egyeztetésre a nyári időszak. Az adóhatóság épp most írta elő a késedelmi pótlékokat – ahol van ilyen – és az önkormányzatok többsége is kiküldte már az adószámlák egyenlegét. Még véletlenül se hagyjuk az év végére ezek egyeztetését. Tudjuk, hogy az adófolyószámla egyeztetése nem is olyan egyszerű feladat, hiszen az adóhatóságok a bevallás /önellenőrzés beérkezésének napja szerinti és pénzforgalmi szemléletben összesítik az adónemeket. Ezt nem lehet ránézésre összevetni a főkönyvi kivonattal. Ezért mindig össze kell kombinálni az adófolyószámla tételeiből ugyanazt az időszakot, amit a főkönyvi kivonatban is láthatunk. Ha például a féléves egyenlegeket szeretnénk megnézni, akkor a július 12. és 20. napokon benyújtott bevallásokat még bele kell kalkulálni a féléves egyenlegbe, de a július havi befizetések már nem tartoznak az adónem hátralék vagy túlfizetés összesítésébe. Szerencsére a NAV 2014. óta ki tudja exportálni az adószámlákat egy XML file-ba. Ezt is az ügyfélkapun kell lekérdezni (a megszokott módon) azzal a különbséggel, hogy az adószámla lekérdezés időszaka után nem a PDF, hanem az XML formát kell kiválasztani. Az XML file beolvasására már van egy jó pár hazai program, ami képes ezt beolvasni és összevetni a főkönyvvel. Valójában néhány perc alatt kész az egyeztetés, amivel jelentős időt nyerhetünk.

De menjünk sorban. A könyvelésben rengeteg analitikát vezetünk, melyeket most érdemes összevetni a főkönyv egyenlegével. A legfontosabbak ezek közül:

 

A cikk bővebben:

https://www.mkvkok.hu/feleves-zaras--attekintes-a-szabadsag-utan