A könyvelés jövője, online adatok

2017. november 10.
Tusnádiné Ágoston Márta

Valóban át fog alakulni a könyvelői szakma a jövőben? Hogy miért nem kell ettől félnünk? Átalakulásra és átrendeződésre lehet számítani, ami elsősorban a könyvelést segítő szoftverek, a könyvelő programokfejlődését jelenti majd. Emellett pedig több időnk marad a szakmai kérdésekre, ellenőrzésre, elemzésre. Ezen változások a könyvelői munka terén kihatnak az adatrögzítésre, az adóbevallásokra, valamint az elemzési lehetőségek bővülésére, automatizálására is.

Ez a három részes cikk-sorozat az alábbi területekkel foglalkozik:
  1. az adózással kapcsolatos változások, hatékonyság növelése;
  2. a könyvelés során feldolgozott adatok rögzítése és elemzése. A hatóságok által is elérhető adatállományok, amelyhek közül a legtöbbhöz mi is hozzáférünk! Ezen a területen is a szoftvereké a főszerep. A folyamat eredményeképpen nő a munkánk színvonala és az ügyfél elégedettsége;
  3. online számlázás: miről kell adatot szolgáltatni 2018. július 1-jétől a számlázó programoknak? Mit jelent ez az adózó számára? Jövőre ismét bővülnek a hatóságok által bekért adatállományok. Bő fél évünk maradt a felkészülésre, az adatok és a rendszerek értékelésére, mielőtt az adóhatóság teszi ugyanezt. Fontos mérföldkő előtt állunk, ezért érdemes már most úgy kialakítani a belső számlázási-számviteli rendszerünket, hogy a következő években lehetőségünk legyen a további fejlődésre.
 
A cikksorozat teljes cikkei itt olvasható:
 
  • konyveles-adatrogzites-vagy-adatelemzes-1-resz/
  • https://5percado.hu/merre-tart-konyveles-adatrogzites-vagy-adatelemzes-2-resz/
  • merre-tart-konyveles-adatrogzites-vagy-adatelemzes-3-resz/