Elindult az online adatszolgáltatás, türelmi időt kaptak az adózók

2018. július 01.
Tusnádiné Ágoston Márta

A NAV bejelentette júliusra a türelmi időt az online számla adatszolgáltatás tekintetében. Elérhető már a manuális adatszolgáltatás és a NAV online számázó programja. 

Kedves Partnerünk!

A NAV bejelentette az online számla adatszolgáltatásra vonatkozó türelmi időt. Ez tömören annyit jelent, hogy az adatszolgáltatás kötelező, de nem szankcionálják ha a számlázó program még nem tudja 1 napon belül teljesíteni azt. Ennek két fontos feltétele van:

  • a vállalkozás képviselője regisztrált a NAV online számla felületén (https://onlineszamla.nav.gov.hu/

  • 2018. július 31-ig valamennyi adatszolgáltatásról gondoskodni kell!

A részletek a NAV cikkében olvashatók: http://www.nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/fooldal/Kivarja_a_juliust_a_N20180630.html 

Néhány további fontos információra szeretnénk felhívni a figyelmükét, amelyekre a mai naptól figyelemmel kell lenni.
2018.06.30 23:44-kor tette közzé a NAV, hogy szerverükön új szoftvert telepítettek (eddig csak teszt verzió futott, ez már az éles verzió). A új szoftver okozhat fennakadást a számlázó programban, ezért érdemes minden hibajelzésről információt továbbítani a számlázó program fejlesztői felé. 

Megnyílt a NAV felülete a számlák manuális adatszolgáltatásához az online számla oldalán (https://onlineszamla.nav.gov.hu/szamla/tipus_valasztas). Erre sajnos nem volt teszt felület és lehetőség. Most azt tapasztaljuk, hogy az adatrögzítés során vannak jól használható és kevésbé felhasználóbarát megoldások. Pl. adószám alapján felkínálja a rendszer a vevő valamennyi adatát, de nem számolnak automatikusan a nettó-áfa-bruttó mezők, és a számla összesítő értékeit is be kell gépelni a kitöltőnek (több alkalommal). Az adatok kitöltését követően nem kapunk visszajelzést az esetleges hibásan kitöltött vagy hiányzó adatokról, ezért a hibakeresés időigényes lehet! Ennek tudatában érdemes újra gondolni egy számlázó programra való áttérést azoknak a vállalkozásoknak is, akik eddig ezt nem tervezték. 

Ezt a megoldást nem csak a kézi számla kiállításkor kell használni, hanem egy üzemszünet is okot adhat a számlák manuális rögzítésének szükségességére. 

Az üzemzavart itt kell bejelenteni: 

https://onlineszamla.nav.gov.hu/uzemzavar_nyilatkozatok 

A NAV online számlázó programja is az online számla oldaláról érhető el (bejelentkezés után): https://onlineszamla.nav.gov.hu/ 

Az ÁSZF elfogadását követően be kell állítani a technikai felhasználó adatait. Az Információk menüpontban elérhető egy 82 oldalas felhasználói kézikönyv.  
Amennyiben bármi kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, készséggel állunk rendelkezésére. Mindezek tudatában szép, pihenéssel teli nyári júliust kívánok!